Masterchef Bali.

27 september 2015 - Ubud, Indonesië

Na weken lang bijzondere smaken en texturen geproefd te hebben vonden we dat het tijd werd om zelf maar een schort aan te trekken en een aantal echte Balinese gerechten eigen te maken. We hadden een flyer gevonden van de firma Bali Farm Cooking waarbij belooft werd dat we echt balinees zouden koken en onze eigen groentes op een boerderij zelf zouden gaan plukken en afsnijden. Dat leek ons perfect. De avond ervoor wat berichtjes via de whatsapp verstuurd en het was geregeld. Alex zou vandaag gaan en Liesbeth op Maandag ( dit hebben we gedaan omdat we dachten dat Hilde het niet vol zou houden een hele dag zonder de volledige aandacht van mama en papa). De eigenaar of de Masterchef had  gezegd dat ze van harte welkom was, dat hij ook een dochter had en dat ze leuk met elkaar konden spelen. Toch hebben we het niet gedaan vanwege de lange dag.

Het was vandaag vroeg opstaan voor Alex, 7 uur. Om half acht werd hij voor het hotel opgehaald in een busje met daarin nog twee medekandidaten, moeder en dochter uit Canada. Dit was het kookgezelschap voor vandaag. De eerste stop was bij een lokale markt net buiten Ubud. We werden meegenomen naar binnen waar we uitleg kregen over een aantal essentiële ingrediënten van de Balinese keuken, witte gember, laos, verse kurkuma wortel en een vierde ingrediënt dat sterk op gember leek. Naast deze ook knoflook en rode pepers. Daarnaast kwam de verse trassi voorbij. Wie in Nederland Indonesisch heeft gekookt kent de meeste ingrediënten en deze zijn ook in bijna alle toko's verkrijgbaar in NL. Dat was voor deze cursus een beetje een voordeel want de Canadese dames die hadden hier wat meer moeite mee en legde uit dat heel veel niet verkrijgbaar was bij hun back home.

 Na de markt zijn we de bus ingestapt en richting de boerderij gereden waar we opgewacht werden met een kopi Bali koffie. Het was een groot terrein met in het midden een groot prieel met 10 kookstations. Kort na de koffie zijn we begonnen door opzoek te gaan naar ingrediënten in de moestuin. Met een mand en een snijmes. Een paar pepers, wat blaadjes spinazie, bonen een paar djoeroek blaadjes en hier en daar wat bijzondere dingen proeven. Na deze educatieve wandeling terug naar de kookstation en ready, steady, cook. Uiteindelijk hebben we 5 gerechten gemaakt en gegeten. Om een uur of 15 uur werden we weer naar huis gebracht. We gaan niet uitleggen hoe alles gemaakt is maar het was zalig en een bijzondere ervaring met een goede chef die alles duidelijk en rustig kon uitleggen. Kijk naar de foto's en gij zult watertanden (fotos worden nog geplaatst). Maandag heeft Lies hetzelfde gedaan, alleen was er nu een groep van 10 mensen en duurde het iets langer. 

Echt heel bijzonder om in de openlucht op het Bali te koken.

Foto’s

1 Reactie

  1. Hans grasman:
    9 oktober 2015
    Weer een fantasties verhaal. Als ik jullie was zou ik na de reis een boekje gaan maken en dat te publiceren. Here in America is a project like that considered a business and you deduct the expenses from your taxes. But you have to keep receipts of all expenses and income when it has been published. Your writing is terrific ! Make it a fun business trip Chris Zylmans would like that kind of entrepreneurship. I know because he was very proud of his children ! :-)